Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Als u psychische klachten heeft, dan is het belangrijk om daar professionele hulp voor te zoeken. Vooral als het uw leven en die van uw naasten negatief beïnvloed. Door middel van onze deskundigen, proberen wij u manieren te bieden om uw psychische klachten aan te pakken. U zal gedurende het gehele traject begeleid worden door hen en op die manier altijd u vragen kunnen stellen.

Wat is mijn geestelijke gezondheid?

Gezondheid staat tegenwoordig centraal om onze lichaam en de conditie daarvan, maar ook uw mentaal is het belangrijk dat u gezond blijft. Geestelijke gezondheid wil dus eigenlijk zeggen hoe goed u mentale gezondheid eraan toe is. Last hebben van psychische klachten is geen taboe en professionele hulp daarin is vergevorderd. Dat komt omdat veel mensen last hebben van psychische klachten, het Trimbos instituut meldt dat 4 op de 10 mensen ooit in hun leven last hebben gehad van psychische klachten.

Om u een beter beeld over deze psychische klachten te geven, hebben wij veelvoorkomende stoornissen voor u nader toegelicht:

Depressie

Bij een depressie heeft u geen plezier meer in het leven en voelt u zich erg somber. Daar hoeft in principe geen reden voor te zijn, maar we zien wel vaker dat dit het geval is. U kunt bijvoorbeeld depressief zijn door een overlijdensgeval van iemand die u lief was of door een traumatische ervaring.

Iedereen heeft weleens een somber momentje, maar als dit weken of zelfs maanden continu is, spreken we van een depressie.

Angststoornis

Iemand met een angststoornis is eigenlijk altijd bang en kan hierdoor niet normaal leven. Hij of zij maakt zich steeds zorgen over zaken die eigenlijk normaal zijn. Hierdoor kan iemand spanningen vermijden en daar zelfs voor vluchten. Het overkomt iemand trouwens niet van de één op andere dag, maar ontstaat meestal geleidelijk. Eerst zijn het angstklachten, u schrikt bijvoorbeeld snel en bent vaker bang. Net zoals depressie, hoeft er niet altijd een reden te zijn. Het kan door het volgende komen:

  • Erfelijkheid
  • De omgeving waarin u leeft
  • Sociale problemen waardoor u moeilijk met mensen kunt omgaan
  • Eenzaamheid
  • Gepest worden
  • Een trauma dat u heeft meegemaakt
  • Drugsgebruik

Dwangstoornis

De meesten willen graag een bepaald gevoel van controle hebben in hun leven, bij een dwangstoornis beïnvloedt dit grotendeels uw leven. Zo bent u continu bezig met het dubbelchecken van handelingen die u heeft verricht. Dat komt omdat u niet wilt dat er iets anders gebeurt, omdat u die handeling niet goed heeft gedaan. Een dwangstoornis kan hierdoor ook in combinatie zijn met een angststoornis. Lukt het u niet meer om uit deze vervelende situatie te komen? Dan kunt u bij ons terecht voor professionele hulp.

ADHD

Dit is een stoornis die al heel bekend is onder de bevolking, het is een aandachtstekortstoornis dat we Attention Deficit Hyperactivity Disorder noemen. Iemand zijn hersenen reageren dan veel sneller op prikkels dan normaal, dit heeft als gevolg dat die persoon zich niet goed meer kan concentreren. ADHD kunt u opsplitsen in drie hoofdzaken:

Aandachtsproblemen

Dat is eigenlijk het meest waar mensen iemand met ADHD aan herkennen, ergens wat langer op focussen is lastiger dan voor iemand zonder deze stoornis. Dat wordt meestal nog lastiger als er niet veel interesse in datgene is wat ze aan het doen zijn. Daardoor kan iemand ook minder goed luisteren naar anderen en komen chaotisch over. Administratieve taken is dan meestal ook een grote uitdaging voor iemand met ADHD. Door middel van deskundigen zorgen wij ervoor dat iemand veel beter kan omgaan in het dagelijkse leven met deze stoornis.

Hyperactiviteit

Iemand met ADHD is rusteloos en heeft veel moeite met stil zitten. Ontspannen is met deze stoornis dan ook knap lastig. U kunt zich waarschijnlijk goed voorstellen dat dit voor veel problemen oplevert in het dagelijkse leven en vandaar dat we ook met dit onderdeel mensen begeleiden.

Impulsiviteit

Impulsief gedrag is iets doen en daar eigenlijk pas later over nadenken, bij mensen met ADHD komt dit veel voor. Het heeft te maken met geduld niet kunnen opbrengen in combinatie met aandachtsproblemen. Onze deskundigen weten hoe ze u hier beter om mee kunnen laten gaan en gaan u daar stapsgewijs in begeleiden.

PTSS

Posttraumatische stress-stoornis heeft u misschien voorbij horen komen bij militairen, die maken heftige dingen mee in oorlogssituaties en kunnen dat thuis niet verwerken. PTSS komt ook bij andere mensen voor, het is namelijk een stoornis die u oploopt na een traumatische ervaring. U bent dan erg emotioneel en gestrest voor een lange periode zonder onderbreking. Daarnaast krijgt u nare herinneringen van de dingen die u heeft gezien en gevoelt tijdens deze traumatische ervaring. Het is belangrijk om dit door een deskundige in PTSS te laten behandelen, anders is de kans groot dat het van kwaad naar erger gaat.

Schizofrenie

Dit is een hersenziekte waarbij u niet meer fantasie van werkelijkheid kan onderscheiden, u ziet dan bijvoorbeeld een boom die er niet is. Het is een hersenaandoening waarbij iemand zeker weet iets gezien of gehoord te hebben. Een boom zou nog vrij onschuldig zijn, het kunnen namelijk ook hele enge dingen zijn. Het is zeer lastig om hier mee om te gaan en professionele hulp is hierin een must.

Veel mensen denken dat iemand met schizofrenie meerdere persoonlijkheden heeft, maar dat is niet juist.

Bron: Hersenstichting www.hersenstichting.nl

Ondersteuning op alle fronten

U kunt ervan uitgaan dat wij overal voor u klaar zullen staan met professionele hulp, dat gaat veel verder dan de behandelsessie op zichzelf. Ons doel is namelijk uw leven te verbeteren en dat van uw naasten.

Huishoudelijke en administratieve taken zijn daar ook een onderdeel van, op die manier kunt u zich beter op uw behandeling richten.

Heeft u nog vragen over de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.