Bij veel mensen komt diabetes onverwacht en zorgt het ervoor dat ze een andere levensstijl moeten aannemen dan dat ze gewend zijn. Met onze diabeteszorg ondersteunen wij u met diabetes en begeleiden we u in de juiste levenswijze.
Wat is diabetes?
Diabetes is een vervelende ziekte waarbij u een overschot aan glucose in uw bloed heeft. Dat komt omdat uw lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline zorgt ervoor dat uw lichaam glucose op kan nemen in de cellen. Wanneer u te weinig insuline aanmaakt, blijft er te veel glucose in uw bloed zitten. Glucose is een vorm van suiker en vandaar dat we het bij diabetes hebben over een bloedsuikerspiegel die te hoog is.
Diabetes wordt over het algemeen onderverdeeld in twee varianten
Diabetes type 1
Bij deze vorm van diabetes maakt uw lichaam te weinig insuline aan, dat komt omdat uw afweersysteem de cellen die voor insuline zorgt, kapotmaakt. Als u dit type heeft, is het belangrijk dat u insuline spuit of een insulinepomp gebruikt. Het is trouwens een diabetes type die niet zo vaak voorkomt, 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.
Diabetes type 2
Als u diabetes type 2 heeft, dan heeft uw lichaam een te kort aan insuline. Daarnaast reageert je lichaam daar niet meer op de juiste manier op. Bij dit type krijgt u advies over uw voeding en beweging en zal u meestal medicijnen meekrijgen. In sommige gevallen zou er ook insuline ingespoten moeten worden.
Mensen die ouder zijn, overgewicht of een erfelijke aanleg hebben, is er een grotere kans dat hun diabetes type 2 krijgen. 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
Zwangerschapsdiabetes
Zoals de naam al zegt, komt deze vorm van diabetes voor bij zwangere vrouwen. Na de zwangerschap zou u geen diabetes meer moeten hebben, maar er is wel een grotere kans dat u of uw kind diabetes type 2 krijgt. Uw bevalling dient ook beter in de gaten gehouden te worden, zwangerschapsdiabetes zorgt er namelijk vaak voor dat baby’s groter zijn.
De symptomen
Er zijn een hoop symptomen waar mensen met diabetes last van kunnen hebben:
- Niet goed kunnen zien
- Voetpijn
- Wondjes die bijna niet genezen
- Moeite met bewegen
- Weinig tot geen gevoel in uw benen
- Bloedvaten die dikker worden (vergroot de kans op een hartinfarct)
- Last van uw huid
- Last van misselijkheid en hierdoor zelfs gaan braken
- Niet uw evenwicht kunnen behouden
Het kan zijn dat u geen last heeft van bepaalde symptomen, dit is namelijk per persoon afhankelijk. Wel hebben de meesten last van bloedvaten die dikker worden, wondjes die moeilijk genezen, misselijkheid en voetpijn.
De zorg die we u kunnen verlenen
Internist
U wilt natuurlijk weten hoe het zit met uw bloedwaarden, bloeddruk en cholesterol, de internist is degene die de onderzoeken bij u doet en deze met u bespreekt. Samen wordt er bekeken welke behandeling het beste op u aansluit.
Diabetesverpleegkundige
Eenmaal bij de behandeling aangekomen, is het belangrijk dat u weet hoe u daarmee omgaat. De diabetesverpleegkundige leert u omgaan met deze ziekte en zorgt ervoor dat alle handelingen die daarbij komen kijken duidelijk zijn.
Zij gaat u over het volgende informeren en instrueren:
- Het innemen van tabletten
- De insuline
- Het gebruik van de insuline-pen/pomp
- Bloedglucosemeters
Zoals u ziet, krijgt u uitleg over belangrijke instrumenten die u gaat gebruiken om u bloedsuikerspiegel te controleren en te reguleren. De internist is degene die u zal doorverwijzen naar een diabetesverpleegkundige.
Er zal ook een zorgplan met u worden opgesteld, daar worden afspraken over de zorg in vastgesteld. U kunt er dan altijd op nazien of u de zorg krijgt die in dit plan is vermeld.
Diëtist
Uw voeding is zeer belangrijk wanneer u diabetes heeft, een diëtist zal u advies geven hierover. Er is namelijk voedsel dat u het beste dient te vermijden, maar daar zijn ook de juiste vervangers voor. De diëtist zal u door het gehele proces begeleiden en adviseren. Niet alleen op voeding kunt u begeleiding verwachten, ook op het gebied van sport.
Podotherapeut
Bij het gedeelte symptomen hebben we aangegeven dat veel mensen met diabetes last hebben van hun voeten, dat komt omdat er geen goede doorbloeding plaatsvindt. Er kunnen ook wondjes ontstaan die langzaam genezen. Een podotherapeut is een deskundige die uw voeten gaat verzorgen en behandelen, hierdoor kunt u weer met plezier gaan lopen.